Soms kom ik een oud artikel tegen waarvan het eigenlijk gewoon zonde is dit niet nog een keer te delen. Zoals nu. Onderstaande tekst schreef ik een hele tijd terug, maar toch is wat ik destijds schreef nog steeds van toepassing. Wat zeg ik, het is nu waarschijnlijk actueler dan ooit te voren. Na drie avonden lang een 10-gangen kerstdiner, misschien ietwat wijntjes teveel en rondjes hardlopen te weinig, voel je je k*t. De Instagram sixpack selfies, topfitte kerstvrouwtjes die voorbijkomen en ontelbare goede voornemens van jan en alleman laten je er niet beter door voelen. Toch vertel ik je vandaag dat dat helemaal niet nodig is. Je bent namelijk mooi zoals je bent. Nu. Op dit moment. Zélfs al voelt het alsof je moet bevallen van een drieling aan kerst-foodbaby’s: je mag er wezen, darling.

Toen ik gisteren tussen het studeren door even zat te bladeren door Cassey (Blogilates) haar blogposts, viel mijn oog op haar nieuwste blogpost genaamd ‘What does a real women look like anyway?‘. Meteen gepakt door de titel begon ik te lezen. En ik had  het zelf niet beter kunnen verwoorden. Wat voor haar de aanleiding was tot het schrijven van deze blogpost? Toen Cassey (Blogilates) een paar dagen terug een aantal foto’s postte op Instagram van twee prachtige meiden die haar kledinglijn zouden showen kwam er gelijk een stroom van negatief commentaar binnen. Veel van haar volgers waren namelijk teleurgesteld in het feit dat ze geen ‘real women’, oftewel ‘echte’ vrouwen had gebruikt voor haar nieuwe kledingcollectie. Maar wanneer word je vandaag de dag beschouwd als echte vrouw?

Ben je wat aan de lichte kant, dan word je al gauw bestempeld als anorexiapatient of iemand die ‘obsessief’ bezig is. Ben je wat aan de zware kant dan ben je ineens ‘lui’ en een ‘vreetzak’. Belachelijk. Of je nou te dik of te dun bent , of een normaal BMI hebt- de samenleving vandaag de dag lijkt nooit tevreden te zijn. Heb je platte billen dan moet je meer squattenthigh gaps zijn inmiddels een hele happening en de buik moet ook alsmaar platter. Maar wat als je nou simpelweg niet zo gebouwd bent? Je kunt nou eenmaal niet van een appelfiguur naar een zandloperfiguur, of andersom. Wanneer gaan we eens wat gelukkiger worden met wie we zijn?

Ook ik bijvoorbeeld krijg de nodige reacties en commentaar. Ik ben te dun, ik moet meer aan krachttraining gaan doen, of ik moet  gewoonweg meer eten. Het is zo makkelijk om iemand te beoordelen als je eigenlijk niet zoveel van diegene af weet. Zo ben ik altijd al aan de dunne kant geweest en doe ik nu zelfs mijn uiterste best om meer kracht op te bouwen. Hierbij is de kans groot dat ik zelfs het dubbele eet van wat jij dagelijks binnen krijgt. Ik ben dan ook rete trots dat ik vooruitgang boek. Meer kracht kan namelijk van groot belang zijn tijdens het hardlopen en al helemaal bij het voorkomen van blessures. Die trots wordt echter vaak meteen weer weggewuifd wanneer iemand een keiharde opmerking maakt zoals ‘kijk haar mager zijn’ of ‘eet jij wel genoeg?’. Mensen staan er vaak niet bij stil wat voor effect dit kan hebben en weten al helemaal niet hoever die persoon bewijze van al is gekomen. Zo kan ik me ook heel goed voorstellen dat meiden die ietsje zwaarder zijn dit ook zo nu en dan te horen krijgen. Dit kan oprecht veel pijn doen. Wie weet is diegene namelijk al 20 kilo kwijt, een prestatie waar je meer dan trots op kunt zijn, maar krijgt dan alsnog een vervelende opmerking naar het hoofd. Of wat dacht je van dat ene meisje dat net begonnen is met hardlopen? Logisch dat ze zo zweet, haar hoofd knalrood is en amper vooruit komt. Ik kan me mijn eerste keer hardlopen nog maar al te goed herinneren. Drama! We moeten allemaal ergens beginnen, beoordeel daarom ook nooit iemand zonder ook maar iets te weten van de verdere situatie.

Je goed voelen in je eigen lichaam, dat is waar het echt om gaat. En daar hoef je niet persé een strakkere buik of een mooie ronde kont voor te hebben. Ook als jouw doel is om af te vallen of om die strakkere benen te krijgen.. Het belangrijkste is dat je nu al van je lichaam begint te houden. Want als je dat nu niet doet, dan doe je dat ook niet met 5 of 10 kilo lichter. Learn to love yourself. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen lichaam en je hebt er maar één. Dan kun je het maar beter alle liefde geven die je hebt.. :-)

Want hoe kun je gelukkig zijn als je niet gelukkig bent met jezelf? En dat is tenslotte waar het in the end allemaal omgaat.. Gelukkig zijn.

Love the journey.

Liefs,

Lau

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: