Als je me al wat langere tijd volgt heb je me in de laatste maanden vast wel eens horen praten over het Personal Body Plan. Die kans is groot omdat, desondanks mijn belofte aan mezelf het niet te vertellen tot aan eind December, ik het simpelweg niet voor me kon houden. Nooit eerder heb ik gewerkt met een personal trainer. Nooit eerder heb ik bewust bepaalde macro’s nagestreeft (hooguit een minimum aan calorieëen dat ik binnenkreeg) en nooit eerder heb ik me vastgelegd aan iets dat een half jaar gaat duren. Een behoorlijke stap en verandering in mijn levensstijl en een stap die ik dan ook samen met jullie zal gaan beleven: 5 januari begin ik aan mijn journey en start ik, samen met tientallen (of honderden?) andere Nederlanders aan het Personal Body Plan. Dat betekent dat ik dit plan ook vanuit Spanje zal gaan volgen. Omdat de vragen over het zogenaamde ‘PBP’ al binnen stroomden wilde ik, voor ik start, hier toch nog een artikel aan wijden. Hoe het uit gaat pakken en hoe alles precies in zijn werk zal gaan is iets dat ik zelf ook nog moet ervaren, maar er zijn een aantal punten die ik wel alvast met jullie kan delen. Wat het is, hoe het werkt en waarom ik dit ga doen wordt vandaag allemaal duidelijk.

Wat houdt het PBP in?
De naam verklapt het grotendeels al: het is een gepersonaliseerd plan om jou klaar te stomen voor een nieuwe levensstijl en je fitste versie ooit te worden. Aan de hand van een persoonlijk trainingsschema en verschillende instructievideo’s wordt je vertelt wat je precies moet doen om de door jouw voorafgaand opgegeven gewenste resultaten te behalen. Omdat niet alleen je voorkeuren en doelen met de tijd veranderen, maar ook jouw lichaam zal gaan veranderen, wordt dit plan elke drie tot vijf weken aangepast. Dat is dan ook hetgeen wat mij zo aanspreekt: het is echt een personal body plan. Geen onzin of nonsens, maar simpelweg wat het beste voor jou en jouw lichaam werkt. Op die manier werk je dus ook zo efficient mogelijk en bereik je jouw doelen sneller.

2

Erg leuk en aardig, maar op wat baseren ze dat trainingsschema dan?
Voorafgaand doe je een online test, waarbij niet alleen wordt gevraagd om je huidige ervaring met fitness en sporten in het algemeen, je gezondheid, je gewoontes, etc. maar óók wordt gevraagd om jouw persoonlijkheid. Door middel van een kleine test waarbij je steeds een top 5 aan karaktereigenschappen die jij het meest bij jou vind passen te selecteren wordt er een evaluatie van jouw persoonlijkheid gemaakt. Ik vond deze test best lastig omdat het zo confronterend is. Het is best gek jezelf zo te beoordelen, maar ook de manier hoe je hiermee omgaat beinvloed jouw uiteindelijke uitslag. Vervolgens wordt er bij jou uitslag een personal trainer gekozen die het  best bij jou als persoon past. Iemand die jou begrijpt en het beste matcht met jouw persoonlijkheid. Hoe fijn is dat! Ook wordt er gevraagd voor de start van het plan jezelf op te meten en een before-shot te maken. Again, confronterend: maar wel de realiteit. Diezelfde realiteit die jouw straks, stap voor stap, dichter bij jouw uiteindelijke doel zal brengen.

Trainingsschema’s op maat
En het trainingschema? Die wordt ontworpen door niemand minder dan  drs. Paul Lammers, de bewegingswetenschapper in het team van Personal Body Plan. Hij is ook trainer van vele (Olympische) topsporters en topsportteams in Nederland.

4

PBP App
Gedurende het PBP wordt gewerkt met een app. Zowel via deze app als via de website kun je met je inloggegevens inloggen en contact houden met je personal trainer. Via deze app geef je elke dag je voeding, training, gedrag en motivatie door. Ook je herstel wordt hier weergegeven. Dit wordt vastgelegd zodat jouw personal trainer beter kan begrijpen, kan verklaren waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en je hier vervolgens ook mee zal helpen. Daarnaast bestaat de app uit talloze recepten en worden er tevens handige tips en adviezen weergegeven.

Kosten
Per maand betaal je 79 euro. De reacties die ik om mij heen heb gehoord zijn heel verschillend, sommigen vinden het duur, andere juist weer goedkoop. Één ding is zeker, als je het verrekent met het aantal uren dat in jou wordt geinvesteerd is het goedkoop. Jouw personal coach staat namelijk 24 uur per dag voor je klaar. Er wordt een persoonlijk voedingsschema en trainingsschema voor jou gemaakt, vervolgens houd je personal trainer elke dag contact én kun je op elk gewenst moment jouw trainer benaderen voor hulp of advies. Dat is nogal wat als je het mij vraagt. Of de resultaten het geld waard zijn? Dat is een vraag die ik nog niet kan beantwoorden, maar alle ‘Personal Body Plan’ fans vóór ons wel al hebben gedaan. Als we hen mogen geloven, is het het geld namelijk dik waard. Vergeleken met een diëtist (175 euro p/maand) en een full time personal trainer (gemiddeld 480 euro p/maand) is het zelfs spotgoedkoop.

Zondag - JOGHA (Medium)

Mijn motivatie
De reden dat ik het personal body plan ga doen is omdat ik de laatste tijd een beetje vastloop. Mijn doel was in September om wat kilo’s aan te komen en dat gaat zelfs beter dan gehoopt. Ik moet ook zeggen dat ik, hoewel ik over het algemeen nog gezond eet, veel rotzooi naar binnen werk. Inmiddels weeg ik nog meer dan ik voor het rennen deed (dat verhaal kun je hier teruglezen) en zit er al ruim 6 à 7 kilo aan. Ik merk echter wel dat, hoewel ik ook veel spieren heb weten op te bouwen, dit niet op de manier gaat zoals ik wil. Ik let niet op mijn macro’s en eet veel vette producten, wat ervoor zorgt dat ik in voornamelijk vet aankom. Zelfs nog wat extra kilo’s aankomen vind ik niet erg, maar ik ben blij dat Personal Body Plan mij hierbij kan begeleiden en helpen. Sterker worden. Strakker worden. Mijn doel? Stiekem verlang ik toch wel naar wat vollere, rondere squat billen en -je voelt hem al aankomen- een blokjes buik. Of dit ook gaat lukken? Dat is iets waar ik zelf achterga komen. De resultaten op de website beloven in ieder geval al veel goeds.

Ja, ik ben héél benieuwd wat 2015 te bieden heeft. Op 5 januari, een maandag, begin ik aan dit nieuwe avontuur.

I CAN’T WAIT.

Meer informatie vind je op www.personalbodyplan.com.

Heb jij wel eens van het Personal Body Plan gehoord?
Volg Runninglau ook via Twitter, BloglovinTumblrInstagram en Facebook of schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Liefs,

Lau